Rabu, 31 Mei 2017

Berbuka dimasjid

Bismillah.
Dulu dulu kitorang selalu berbuka di masjid . Seronok sangat dengan suasana  Ramadhan bila beramai2 makan bersama ..Semalam for the first time in more than twenty years saya diberi peluang untuk nikmati semula nostalgia lama ni. Alhamdulillah syukurnya. Yang bestnya bukan hanya.ia percuma dan lazzat tapi juga.berkat ,maklumlah ia adalah.dari sumbangan para dermawan - 'win - win situation' gitu dimana yang makan dapat kerbakatanya dan yang memberi pun lebih lebih lagi lah.

Kami tiba awal dimasjid yang.berkaitan , memang sengaja datang awal untuk elakkan kesesakan di parking.area dan berebut tempat di dalam masjid waktu dekat berbuka nanti.  Kita chup tempat.di dulang yang kita.suka , takut tak dapat makan nanti .....hihi...

Berbuka dengan kurma dan manisan ..Alhamdulillah dapat kuih koleh kacang , kuih cendol dan karipap..Sure enough semua sedap.

Then berhenti untuk.solat magrib berjemaah. Short and sweet. Then back to our talam yang menanti . Makan berdulang yang.begitu.digalakkan didalam as - Sunnah dah lama kita tak amalkan . Sayang kan.....ada yang rasa its unhygienic lagi .Walhal ia menjimatkan, mengeratkan silaturrahim dan menjimatkan tenaga , air dan sabun .Yang paling penting ia adalah kegemaran nabi kesayangam kita , the best model ever.

Lauk : ikan sambal , sup sayur , tempeh goreng dan sambal belacan . Simple , healthy and just nice untuk tekak orang yang berpuasa . Ada protein , ada carbohydrate.dan ada veggie . Setiap set ada air kosong , dan kita.boleh.refill sendiri.air panas atau pun air sejuk as you like. Tapi kami pilih the air kosong. Bagusnya makan macamni perut cepat kenyang . 

Lepastu , a short tazkirah session ,  isyak time, followed by tarawikh. Ada yang pilih lapan rakaat dan ada pula 20+++.   Lapar balik lepas tu ehh ? Jangan risau ada moreh lagi..Balik rumah tak payah pikir pasal masak masak... boleh sambung beribadat dirumah .

Optimise your Ramadhan okay

Selasa, 30 Mei 2017

Ramadhan Day 4 : rules broken

Bismillah....
Semalam saya terpaksa.berbuka dengan burger yang sangat sangat gemuk . Bukan pasal.saya suka burger tapi masa tu azan dah dilaungkan dan itu.sahaja.didepan mata. Sedap jugakk.....😬

2nd crime ialah.saya.makan.terlebih.kenyang ...dengan friesnya lagi . Masa melantak memang tak ingat.dunia kan....dah lepas tu barulah rasa sangat.tak selesa . Tak patut diulang pe'el tak senonoh.macamni.  Ideally kalau.dah terlajak camni elok consume 10 peket Lactoberry.dan sepeket Jiahor fibre selepas tu.

Kenapa Lactoberry & Jiahor Fibre?

Gabungan kedua- dua produk ni di gelar set penjagaan usus  dimana probiotic Lactoberry dapat mencipta suatu suasana  sempurna untuk pembiakkan dan percambahan koloni.bakteria.baik didalam gastro-usus kita sementara Jiahor Fibre pula membantu melancarkan pergerakkan bahan makanan / hadaman didalam usus kita bermula.daripada espphagus , perut, usus.besar.usus kecik sehinggalaj ke dubur.  Pebila kedua dua aktiviti ni dapat berjalan secara seiring hasilnya ialah segala masaalah yang berkaitan dengan usus.akan.ditanggung beres termasuklah sembelit , cirit .gastrik, GERD , hulu hati , badan banyak angin dan macam macam lagi.

PS ; Tahukah anda kebanyakkan penyakit berpunca daripada sindrom usus bocor ?

Pulak.tu takde satu penawar pun.yang ada sebab tengah musafir . Huhu...alasan .Pernah saya.bermusafir dengan.seorang.downline akantapi dia bawak semua.bekalanya ....lingzhi ,pollen, CEO -coffee , teh luchun .....
Boleh jer kalau ada jadual pengambilan produk sebenarnya. ..

Contohnya :
pagi sebelum sahur 6 yungkieganoderma + 12pollen
Segelas protein+ lacto+ fibre
Secawan kopi + tehuchun
After sahur segelas apple cider vinegar + honey

Petang around buka puasa ulangi.seperti.diatas
Lepas.terawih.sehingga the.rest.of.the night minum banyak liquids supaya siang esok tak dehydrated.

Sahur pagi tadi saya minum kopi ceo bergula  dan 3 biji kurma medjoul .Lepas tu baru makan nasi.sikit.with.rendang buat alas perut jer , then air kosong.and a few grapes.Alhamdulillah.

Lets eat better ............

Isnin, 29 Mei 2017

KEMBALI KEPADA FITRAH SEMULA-JADI

Bismillah.
Alhamdulillah harini dapat makan kurma free , Petronas belanja untok customers yang belum sempat sampai destinasi iftaar masing-masing .
Last night dapat makan kurma ajwa semasa bersahur di Janda Baik.  Setakat ni belum berkesempatan berbuka dirumah sendiri lagi . First day di kedai di Jelebu,.2nd day di rumah Tuan Saif di Janda Baik. Dan harini di Bangi gateway....Lupa ,  we actually makan nasi dirumah dulu....terlalu berebut sebelum ke  Bangj Gateway, sampai tak prasan kita makan lauk ikan bawal goreng sambal , tempeh, kuah lemak .
Minuman sejak berbuka semalam , sahur sehingga harini ialah air kelapa , air Ceo coffee, air molasses , zam zam , air halia, teh luchun , apple cider vinegar and probiotics.
Buah & sayuran : tembikai , pisang dan ulam raja , sawi goreng .

NO KUIH , NO SUGAR  setakat ni alhamdillah.

Over the weekend I was blessed dapat berkenalan dengan a beautiful person .We talked about many things , amongst all is white sugar.  Wanita berumur 60an tersebut tak boleh telan air kosong katanya . Dan dia juga tak boleh minum drinks yang bergula perang instead of gula putih . wow semalam dia tambah dua sudu gula putih kepada minuman oren yang di hidang oleh tuan  rumah ( memang dah sedia ada gulanya , tapi gula perang ). Alhamdulillah dia tak ada kencing manis , tapi dia menghidap tekanan darah tinggi, pernah dibedah sebab batu karang dalam buah pinggang dan pernah kene stroke , buat masa ni she is  on hospital medications dan rawatan homeopathy. Dia juga makan ubat pencair darah dan ubat kolesterol.

Nasihat saya kepadanya ialah cut off gula putih and perlahan lahan kurangkan ubat ubat hospital sebab ubat kimia akan merosakkan buah pinggang ,kesan jangka panjangnya.

Langkah yang penting ialah masukkan kedalam badan , ialah makanan dan minuman yang boleh kikis toksin dan bina sel sel baru untuk gantikan yang lama dan rosak . Insyaallah semua penyakitboleh baik bila seluruh sistem badan kembali ke fitrah asalnya.

KUNCI KEPADA KESIHATAN OPTIMA - KEMBALIKAN BADAN KEPADA FITRAHNYA.

Sabtu, 27 Mei 2017

Ramadhan DAY 3

Bismillah

Semalam for our 1st iftaar of the year 1438H , kita terpaksa berbuka di luar....tak pernah dalam seumur.hidup kami my husband sanggup makan diluar . Alhamdillah bila dah terkandas ditengah belantara dengan anak anak yang berpuasa takkanlah nak biarkan je ...CEO-coffee tetap ada dalam.beg.sentiasa , just order air panas segelas air panas, puas hati dapat rasa  walaupun kene share share dengan husband....
Berbuka : CEO-coffee , pisang susu 5 biji & nasi goreng kampung. For the rest.of the night Teh Luchun, molasses+ kefir+ cuka epal + probiotics  .
Then ulang yg sama untuk sahur dan tambah double-shot CEO-coffee tanpa gula .
Alhamdulillah.baru.nak.puasa.masuk.hari.ke.dua.tapi.dah dapat sikit sikit vertigo-reactions .....asyik.nak.ke.toilet.jer . Memang.dah.awal.awal haritu dah set.my.mind.nak.buat all-out detoks kali ni. All discomforts are welcomed regardless, one and only.benchmark in.my.mind..Insyaallah.maqbul. So far tidur memang still.terlajak.lewat
Tentang vertigo reactions ( tindakbalas pemulihan), yup.ia akan lebih senang nak terjadi pada bulan Ramadhan fyi sebab aktiviti berpuasa tu sendiri dah boleh activate tindakbalas tersebut. Tambahan lagi bila kita ambil pulak produk yg mengandungi lingzhi ( hatta kopi Ceo yg mengandungi hanya 5% lingzhi sekalipun), insyaallah boleh juga .Bayangkan kalau kita ambil pencuci yang kaw kaw punya !! Sure keluar sampah sampah yg.lagi berat dan liat. So kalau mampu this is the best time to buat overhaul betul2. Guna produk yg 100% lingzhi umpamanya Yungkien Ganoderma dan Jiahor Lingzhi .

Jumaat, 26 Mei 2017

DETOKS SEMASA BERPUASA

Bismillah.

Sahur day 1, masak spaghetti carbonara . Jangan ingat apa yang saya masak /makan adalah segalanya bagus ya . Tulah masaalahnya orang ingat apa yang saya lakukan misti sihat . Dulu saya pernah promote kuih raya downline sebab nak tolong dia dapat dana untuk beli produk Shuanghor , maklumlah produk kita tak murah kannnn . Daaaaah .......ramai yang ingat biskut tu organik dan elok dimakan , mentang mentang saya yang war-warkan . Bahaya tu bila cakap tak serupa bikin kann. Anyway spaghetti tadi pagi punya cerita sedikit better daripada makan diluar .......sebab saya tak pakai msg dan saya tumis pakai minyak kelapa dara.  Tetap nak menang tu . hehe. Ideally bagus guna Jiahor seasoning , tapi saya tak begitu prepare stock . Walaubagaimanapun , saya makan tak sampai kenyang alhamdulillah . Memang dah takde ruang sebab dah minum dua ,tiga jenis minuman sejak dari celik mata sampai selesai masak . Mula mula sekali minum air kosong , then double-shot CEO-coffee ( guna dua sachet kopi tanpa gula dalam satu cawan air panas ) , Lepas makan sahur , minum air luchun pekat + molaasses ( 4 uncang dalam satu cawan) ..Tak sempat nak amik produk lain pun . Jangan tiru macam sayaa :)

Please ingat sungguhpun kita tak dapat nak ambil produk sepanjang hari sebab kita puasa , ni bukan alasan untuk abaikan kesihatan diri sendiri. Sebenarnya berpuasa itu sendiri adalah satu aktiviti yang menggiatkan sistem badan kita mencuci dan nyahtoksin secara automatik dan semula jadi . Semasa kita berpuasa kita dah tak pakai sistem peghadaman kita , ia akan dapat rehat sepanjang hari . Jadinya tenaga yang selaunya diguna untuk proses penghadaman akan terlorong kepada sistem sistem metabolisma dan sistem imun , bilamana tumpuan tenaga akan fokus kepada mengukuhkan dan menyihatkan badan . So berpuasa adalah sangat bagus untuk mencepatkan pemulihan daripada penyakit juga. Saiz perut akan mengecil semasa kita berpuasa , maknanya pengambilan makanan pun akan berkurangan lepas lepas tu sebab perut dah cepat kenyang .

PS : Janganlah pulak kita makan dan minum banyak banyak semasa berbuka , sebab nak balas dendam geram siangnya. Kalau kita buat macamni rugilah kebaikkan dan menafaat berpuasa tadi . Baik baik nak jadi sihat , boleh mendatangkan mudharat kepada badan . Sebabtu selalu jer ada kes kecemasan di hospital selepas berbuka puasa sebab sistem badan jadi jam-up terkejut bila di sumbat sumbat , walhal ia tengah rehat tenang sepanjang hari .

Dalam keadaan badan kita kosong dan bersih ni lah waktu terbaik untuk masukkan makanan/ minuman yang baik , bermenafaat kepada kita  sebab ia akan diserap langsung . Badan dapat double-detoks boleh dikatakan - Detoks dari berpuasa tu sendiri , dan detoks dari makanan/ minuman yang menyihatkan,

Selamat mendetoks all - out !