Ahad, 19 November 2017


Adakah anda sihat ?

Jika anda takde penyakit , tak semestinya anda sihat .
Pokoknya 'sihat' atau 'tak sihat' seseorang terpapar pada kecergasan tenaganya .. Bila kita sihat keadaan fizikal , emosi ,mental dan spiritual kesemuanya mantap dan setiap kelenjar berfungsi pada tahap optima. 
“Tubuh anda ibarat sebuah okestera dimana kelenjar-kelenjar ibarat instrumen-instrumennya ”
“ Pilihan yang kita buat setiap hari dalam hidup ini merupakan dasar yg sebenar untuk kesihatan diri kita  ' 

Empat langkah penting kearah kesihatan, kesejahteraan dan kecergasan

Step 1: Bersihkan dan kuatkan minda 

  • “If someone wishes for good health, one must first ask oneself if he is ready to do away with the reasons for his illness. Only then is it possible to help him.”—Hippocrates
  • Fear, not cancer, is the killer. We must eliminate our fear and replace it with better quality thoughts and beliefs.
  • “Consult not your fears but your hopes and dreams. Think not about your frustrations, but about your unfulfilled potential. Concern yourself not with what you tried and failed in, but with what is still possible for you to do.”—Pope John XXIII
There are seven primary positive emotions: desire, enthusiasm, faith, hope, love, romantic feelings, and sexual attraction.
There are seven primary negative emotions: anger, greed, fear, hatred, jealousy, superstition, and revenge.

Step 2: Cleanse and renew the body

  • We are constantly bombarded with toxins
  • To prevent or limit exposure to this toxicity:
    • Eat a healthy diet
    • Choose organic foods
    • “The solution to pollution is dilution”: drink plenty of purified water
  • Cleansing treatments include: liver cleanse, fasting, sauna, colonics, and many more

Step 3: Pursue super nutrition

Your gut is essential to your overall health:
  • All our food is digested and, most importantly, absorbed here
  • Home to our “second brain,” where neurotransmitters are created
  • Home to 100 trillion helpful, healthful bacteria—the human microbiome
  • More bacteria here than anywhere else in your body
Poor gut health is an epidemic in the U.S. primarily caused by poor diet and nutrition, food allergies, infections, and malabsorption. Also, overuse of drugs, lack of exercise, and stress.
The best eating regime is a rich supply of vegetables, good fats, and proteins and a daily probiotic supplement.

Step 4: Ignite your energy

Regular exercise and physical activity contribute more positively to your health than anything else you can do. Exercise doesn’t just mean running or swimming – it includes a daily practice of meditation or breathing exercises to reduce and prevent stress.
  • Dr. John Ratey, author of “Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain,” says that exercise is the single best thing you can do for your brain in terms of mood, memory, and learning.
  • Calming and working to focus the mind is vital to becoming naturally energized
  • Sleep plays a crucial role in igniting your body’s natural energy: factors such as electromagnetic fields and issues with teeth, mouth, and jaw can disrupt sleep

Jumaat, 3 November 2017

HATI LEMAH : SEBAB DISEBALIK KEMEROSOTAN BADAN



Adakah anda selalu rasa penat & letih lesu ? .....rasa macam daya ingatan dan penglihatan tidak setajam dahulu ? .....ataupun rasa macam tak dapat turunkan berat badan sedaya mana  yang telah anda ikhtiarkan  ........sampai tak tau lagi kenapa  tubuh anda rasa serba tak kena ? Check doktor pun semuanya okay .

Tahukah anda punca-penyebab kebanyakkan penyakit2 seperti diatas ialah hati yang bermasaalah . Paling kerap terlepas pandang dan jarang di periksa oleh doktor ialah  'fatigued liver '' ( hati yang dah terlampau capek ).  Hati merupakan organ badan yang paling keras bekerja . Setiap hari ia mengerjakan lebih daripada 500 fungsi penting , antaranya seperti berikut :
  • Menghasilkan lebih daripada 13000 kimia penting ....& menyelaraskan lebih daripada 50000 enzim penting 
  • Seimbangkan hormon sex ; testosterone dan estrogen
  • Menapis hampir 100 gallon darah yang melaluinya setiap hari
  • Menghasilkan lebih kurang 1 liter bile setiap hari yang diperlukan untuk penguraian lemak & bantu proses penghadaman 
  • Mengawal kesihatan kolesterol , gula darah dan asid amino
  • Menukar glukos kepada bentuk tenaga untuk kegunaan badan
  • Menyimpan nutien penting seperti vitamin A , B, D dan K
  • Menyahtoksin bahan buangan dan bahan pencemaran supaya badan boleh menyingkirkan keluar
dan macam2 lagi


  Subhanallah , banyak sungguh kerja sang hati !

Ketika usia muda , hati bermampu-daya mengerjakan fungsi2nya dengan sempurna . Akan tetapi semakin usia meningkat , hati kita pun jadi semakin kurang effisyen . Ala2 wear & tear dalam kereta lah ๐Ÿ˜€. Tambahan lagi , pendedahan berpuluh tahun kepada logam berat , racun serangga , kimia dan pencemaran udara juga menyebabkan hati kita cepat tua . Ia jadi tak larat nak memikul beban kerja yang dah terlampau berat , lantas ia tak mampu nak pulih-diri dan jana semula sel2nya seperti yang sepatutnya . Ia akan mula merosot dan mengecut .
Akibatnya , kita akan jadi cepat penat , berat badan pun akan bertambah , selulit akan timbul bila hati dah tersumbat dengan longokkan lemak . Anda akan dapat masaalah hubungan kelamin bila hormon dah tak seimbang .

Selain tu , hati yang terlalu capek boleh menyebabkan masaalah lain termasuk :
  • sakit sendi 
  • tompok pada kulit
  • kolesterol tinggi dan triclycerides
  • tekanan darah tinggi
  • kulit kusam
  • masaalah ingatan
  • masaalah penglihatan
  • otot kendur
  • ketahanan badan lemah
  • masaalah penghadaman dan sembelit

    dan banyak lagi

Walaubagaimanapun , hati boleh menjana-diri sel2nya hatta ia kembali sihat .Dan bila ia dah sihat anda akan rasa lebih sihat dan lebih muda.


PS : Hati tidak boleh berfungsi bersendirian

Prestasi hati bergantung kepada sokongan dan bantuan daripada sistem2 badan yang lain terutama sekali kelenjar adrenal . Bila kelenjar adrenal tidak berfungsi baik , hati turut terjejas . Malah kajian menunjukkan 65% dari pesakit2 lemah hati sememangnya mempunyai adrenal yang lembab . Sehubung dengan ini ada kes yang dilapurkan didalam isu terkini sebuah journal
" ENDOCRINOLOGY " yang melapurkan bagaimana seorang wanita dikejarkan ke bilik kecemasan disebabkan masaalah hatinya . Setibanya disana doktor tak dapat kesan apa2 masaalah , selain dari adrenal yang kurang berfungsi dan setelah dirawat adrenalnya terus hatinya berfungsi normal .
That shows you how your liver and adrenal glands are interdependent on one another. So for your liver to work optimally, you need to boost your adrenals, too

JAGALAH HATI ANDA DENGAN MENUNGKATKAN IMMUNITI ANDA

Ramai orang tahu yang hati ialah organ nyahtoksin . Namun kebanyakkan orang tak tahu yang hati ialah sebahagian dari sistem imun . Ia di muatkan oleh sel2 imunity seperti makrofaj , sel pembunuh semula jadi , sel-T , sel- B dan lain2.  Jika sistem imun kita lembab , hati akan jadi sengsara juga. Jadinya seharusnya sistem imun dikukohkan jua.

MENGAPA HATI YANG SIHAT SANGAT PENTING UNTUK KITA ?

Bila hati sihat , kita akan lebih tenaga . Ini adalh kerana hati boleh menukarkan glukos kepada tenaga dengan effisyen . Lagipun ia boleh bantu penghadaman dan menukar nutrien kepada bentuk yang mudah diserap-guna.
Bila hati sihat , berat badan akan turun kerana hati dah boleh membakar lemak . Dan ia juga akan mencegah lemak berlonggok pada hati dan kawasan pinngang . Bila hati dah sihat , anda akan rasa lebih kuat , sihat dan ceria . Ini adalah keran hati yang sihat boleh menghapuskan toksin dengan baik . Ia boleh bantu badan redakan radang dan infeksi . Ia juga akan mengukohkan sistem imun .
Dan bila hati dah sihat , berat badan akan turun kerana hati dah boleh menjalankan fungsinya sebagai pembakar lemak dengan effisyen .  Tambahan lagi ia boleh mencegah pelonggokkan lemak pada hati dan juga pada keliling pinggang .

AYUH AMBIL LANGKAH MELINDUNG , MENJAGA DAN MENYIHATKAN HATI!

YUNGKIEN GANODERMA
CEO-COFFEE (mengandungi Yungkien Ganoderma)


AKREDITASI MAKANAN KESIHATAN ( Yungkien Ganoderma )


Jumaat, 27 Oktober 2017

STRUKTUR BADAN MANUSIA - Dr Chiang Kuo Ping

Sabtu 28/10/17
7 Safar 1439H

Struktur badan manusia seumpama sebuah bandar

1.Sel = Badan manusia adalah terbentuk daripada beratus-ratus sel yang mempunyai fungsi masing-masing peranannya adalah sama seperti penduduk yang tolong-menolong di antara satu sama lain.
2.Sistem pernafasan=Seperti kemudahan peralihan udara didalam bandar
3.Buah pinggang, hati dan dubur - seperti sistem saluran air
4.Sistem saraf-Seperti telefon dan telekomunikasi
5.Saluran darah dan salur limfa - Seperti lebuh raya sejauh beratus-ratus juta kilometer jalan raya dibandar dan sampingan jalan.
6.Organ dalaman dan nodus limfa- Seperti pasaraya dan kilang-kilang.
7.Usus,perut dan limpa-Seperti tempat pengurusan sampah dan unit bekalan tenaga.

Jika bandar itu bermssalah, ia akan membawa masalah kepada kesihatan kita๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข.

1.Tekanan darah tinggi- Bangunan bermasalah di tepi jalan
2.Sakit jantung-kesesakan lalu lintas.
3.Uraemia -Saluran air bawah tanah tersumbat
4.Pendarahan-Perpecahan ssluran.
5.Penyakit saraf- Kekacauan sistem komunikasi
6.Penyakit paru-paru-Kerosakan sistem peralihan udara
7.Kanser - Penduduk-penduduk melakukan kes jenayah.

#shuanghor
#produksave
#nksihatumahal

๐Ÿ‘Ini dari artikel dlm majalah shuanghor olh Dr Chiang Kuo Ping sempena Seminar Testimoni Lingzhi 2001..

Jumaat, 8 September 2017

SHARING YANG BERKESAN

SHARING YANG BERKESAN
****************************
Sabtu 8.42am ,9/9/17

Awal pagi tadi seorang ibu muda call dari wad sebuah hospital swasta , sedang dia jaga anaknya yg berada dalam pantaun doktor pakar. Dengan suara yg excited , dia macam tak percaya katanya macamana ada seseorang( visitor anaknya) yg boleh percaya bila dia cerita pasal #lactoberry , padahal dia takde ilmu atau info sangat pasal produk tersebut & takde niat nak jual barang pun ( jauh sekali). Semata2 membuat saranan bila visitor tu nampak risau dengan masaalah anaknya yg kerap kene #tonsiltis. Siibu muda ni mulalah cerita sambil di soal-jawab mengenai titik permulaan berkenalan dengan produk SH dan sebagainya. Penghujungnya visitor tu kata nak order 2 kotak lactoberry !  " Ehh ..  ๐Ÿ˜— saya bukan nak jual !"
 Anyway , disebabkan sharingnya tadi authentic dan original  .....datang DARI HATI ( bila terasa & memahami  keluhan seorang ibu mengenai anaknya juga ), maka yang mendengar dan menerima pun dari HATI. Maka tak heran terdapat ramai prospek yang membeli sebelum mendapat pencerahan terperinchi mengenai produk mahupun syarikat. Mereka membeli atas dasar kepercayaan dan yakin dengan yang berkongsi tadi.
So sangatlah penting kita bina diri sendiri .Sebab org membeli pakai emosi dulu , fakta tu....hmmmm....ofkos penting juga nanti๐Ÿค”

" FACTS TELL & STORIES SELL"

Khamis, 31 Ogos 2017

OPEN WOUND

31/8/17
9.40pm on the eve of 'eidul adha

Bismillah .Malam ni nak share pasal #testimoni open-wound sbb smalam ada org takut nak bagi lingzhi pada pesakit yg wound yg jenis ternganga ...ye takut vertigo reaction. Sharing ni saya buat dengan harapan ia memberi keyakinan dan dicontohi utk kes kes luka tahap kritikal .

๐ŸŒผ Beberapa tahun dulu ada seorang kanak2 lelaki berumur 10 tahun ,yg telah cedera parah teruk dilanggar kereta. Tulang rusuk dua batang patah, tulang paha sehingga sepanjang kaki kiri patah pada dua bahagian ,berbulan dia didalm wad selepas keluar ICU. Masa saya jumpa dia,  bukan sahaja kakinya disimen dari pangkal peha hingga ke buku lali , ditambah pula beberapa skrew terpacak pada kakinya . Memang tak berjalan .  Alhamdulillah doktor pakar tak begitu risau tentang no semua. Mereka yakin akan tanggung beres walaupun makan masa. Namun pakar kata buku lali yg remuk teruk dimana isi daging terdedah , tak boleh nak buat apa2 selain dari biar pulih sendiri. Dijngka akan masa paling kurang  6 bulan  , itupun bila dah pulih nanti kanak2 tu tak akan berjalan normal. Satu berita yg nyayat hati sbb budak no aktif dalam mewakili sukan sekolah.

Mak dia setuju bagi 6ykganoderma , 12pollen , 3peket , 3 peket protein , 3 peket vitaking setiap hari. Dalam tempuh masa tak melebihi sebulan kanak2 dah berjalan laju macam biasa. Dan 'open wound tadi dah mengering . Beberapa bulan berikutnya dia dah masuk semula school team .... Saya sendiri ternganga bila diberkati kanak2 tadi dipadang masa saya nak pantau progressnya. .....⛹️⛹️⛹️⛹️